dijous, 21 d’octubre del 2010

NOTA DE PREMSA

El Síndic de Sabadell impulsa el dret d’accés a dades públiques per a combatre fraus en les preinscripcions escolars

A partir de la consulta del Síndic municipal de greuges de Sabadell, Josep Escartín, l’Agència Catalana de Protecció de Dades ha emès per primer cop un dictamen en què aclareix que l’accés dels pares i mares a les dades públiques relatives a noms, cognoms i domicili dels nens i nenes preinscrits no xoca amb el dret a la intimitat d’aquests, marcant un abans i després en la lluita contra els falsos empadronaments en les preinscripcions escolars.


Una parella de sabadallencs van presentar una queixa al Síndic municipal adduint la seva disconformitat amb el procés de preinscripció escolar per al curs 2009-2010 dels seus dos fills. L’esmentada parella al·legava que a aquests no els havia tocat cap de les sis escoles que havien triat com a opció i, concretament, estaven molt descontents perquè no els havia tocat l’escola triada en primera opció. La parella tenia sospites que s’havien produït fraus en alguns empadronaments per tal de poder accedir a l’esmentada escola i, per aquest motiu, havien sol·licitat tant a la Generalitat com a l’Ajuntament de Sabadell poder accedir a la informació relativa als noms, cognoms i domicili de tots/es sol·licitants de preinscripció per al curs de P3 per a l’escola en qüestió i, així, poder comprovar la veracitat de les dades aportades referents al domicili familiar.

El Síndic municipal de Sabadell, Josep Escartín, després d’estudiar el cas i creure que es podria estar vulnerant el dret d’accés als documents públics regulat per la Constitució, va decidir formular consulta per escrit a la Directora de l’Agència Catalana de Protecció de Dades, com a garant del dret a la intimitat i coneixedora dels continus conflictes d’aquest dret amb el dret d’accés a la documentació pública, per tal que es pronunciés sobre el dret de l’esmentada parella a poder accedir a aquesta informació i de si aquest xocaria o no amb el dret a la intimitat regulat per la Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals (LOPD). Aconseguint, així, un dictamen fonamental per tal de poder resoldre la queixa i donar una resposta ajustada a dret a aquests pares.

Transcorregut un mes i poc, incloent el mes d’agost, el dictamen ha arribat al Síndic municipal, fent possible que aquest resolgui la queixa a favor de l’esmentada parella. Així, en el dictamen de l’Agència, aquesta clarifica que l’accés a tots els noms, cognoms i adreces (certificats d’empadronament) dels sol·licitants preinscrits a una escola no vulnera el dret a la intimitat d’aquests. El motiu és que aquesta cessió és considera una comunicació de dades permesa per la LOPD, atès que una norma, la Llei de règim jurídic i procediment administratiu comú, en els seus art. 35 i 37, n’autoritza la cessió, per considerar que els demandants d’accés tenen la consideració d’interessats i que tenen un interès legítim i directe. D’altra banda, en el dictamen també s’explica dues raons més de pes del per què d’aquest sentit favorable. Així, en primer lloc, en estar davant d’un procediment de concurrència competitiva, es considera que aquest accés és necessari per tal que els demandants exercitin el seu dret de defensa. I, en segon lloc, perquè es considera que els noms, cognoms i adreces dels alumnes preinscrits són dades personals però no són dades íntimes, és a dir, no es poden considerar dades reservades de la vida de les persones, relatives a un esfera íntima, àmbit propi i reservat del coneixement dels demés, com podrien ser altres dades referides a circumstàncies personals o familiars, dades, aquestes últimes, que l’òrgan responsable no podria cedir.

D’aquesta manera, un cop vist el sentit del dictamen de l’Agència, el Síndic municipal ha resolt a favor dels sol·licitants d’accés i ha demanat a l’òrgan responsable de les esmentades dades que en faci la corresponent cessió.

I