dimecres, 9 de desembre del 2009

Dia Mundial dels Drets Humans

Especialment avui, recordem que els éssers humans tenim drets. I com passa massa sovint, ho recordem tan sols el dia que “ ens diuen”, potser algún més i prou. Desprès el món segueix rodant i els humans continuem fent la nostra.

Milions de nens i nenes sense escolaritzar, pena de mort, integrisme, pobresa extrema, explotació sexual, privació de sanitat, malalties, fam, explotació infantil, guerres... aquesta és una pinzellada ràpida de com està el tema dels drets humans al món, de com estaran també un cop hagi passat el dia 10 de desembre. De nosaltres depèn que el dia 11, i els que vindran, alguna cosa canviï o no segueixi igual. Com a mínim que no sigui amb el nostre suport ,ni actiu ni passiu. Les persones hem de demanar ben alt que els polítics es creguin els drets humans i els apliquin. Les lleis s’han de fer pensant-hi i sempre en defensa dels drets dels humans.

Amb els drets humans passa allò que sembla que tot queda massa lluny per
fer res. Vivim en països que, com a mínim, ho tenim tot resolt per això de la democràcia i, per tant, vist tot, ens preguntem: què puc fer? Puc indignar-me. Dir què faria jo si manés i poca cosa més. Jo crec que no. Que podem i hem de fer molt més. Els drets humans també depenen de nosaltres, de la gent del carrer, per què al nostre voltant també es vulneren els drets humans. Fer nostra també la responsabilitat d’un món millor des de la nostra manera de fer la nostra manera d’actuar.

Es bo
que portem els drets humans a la nostra quotidianitat. Cada cop que no fem cas i no alimentem l’odi, cada cop que no utilitzem el desprestigi, cada cop que estimem algú, que reciclem, que fem feliç a l’altre... cada cop que anem a passar una estona amb algú que està sol, cada cop que no ens deixem provocar... cada cop que fem un planeta més agradable... fem un món millor.

Actualitzem o creem el nostre propi codi ètic, el nostre manual per fer un món millor. Pensant amb allò en què podem incidir cadascú de nosaltres des de la nostra realitat, el nostre dia a dia. Aprofitem el nostre lloc, les nostres oportunitats. Tot allò que estigui al nostre abast per defensar, per posar damunt de la taula, la defensa dels drets humans. Així, i nomes així, prenent part activa tota la societat, podrem millorar aquest món.

10 de desembre, Dia Mundial dels Drets Humans.