dimecres, 22 d’octubre del 2008

El micròfon del Síndic (II)

Hem tornat a sortir al carrer a l'inicviativa El micròfon del Síndic. En aquesta ocasió, hem preguntat als ciutadans i ciutadanes: "si us posessin una multa, la recurririeu?".
A continuació podeu escoltar les respostes i la meva contestació.



Tots, tal com ha de ser, reclamem una societat més cívica. Una de les seves expressions també és que si comentem una infracció paguem la multa. Així doncs, el primer que cal dir és que si l’hem fet, paguem. Ara: si no estem d’acord, què podem fer? Doncs més o menys això:


Com m’ho ha de comunicar l’administració?

  • Notificar en el termini corresponent depenent de si és una infracció lleu, greu o molt greu (3, 6 i 1 any), si no la infracció ha prescrit i, per tant, no existeix, s’acaba el procediment.
  • Notificar en domicili correctament (dues vegades NOTIFICADOR a la direcció del titular del vehicle) i després mitjançant edictes al BOPB.
  • A partir de la correcta notificació, 15 dies per fer al·legacions i proposar les proves pertinents, si no s’està d’acord.
  • A partir de la notificació es pot pagar amb bonificació del 30%. Si pagues amb bonificació perds el dret a fer al·legacions, però no el dret de recórrer. Pots posar un recurs potestatiu de reposició A l'Ajuntament en el termini d'un mes des que has fet efectiu el pagament.
  • Després de presentar les al·legacions, l’Ajuntament pot estimar-les o no. Quan desestima, en el mateix decret resol el procediment sancionador i la sanció és ferma. En aquest punt si segueix sense estar d’acord por acudir al A partir del dia de la notificació d’aquesta resolució, la persona interessada té el termini d'un mes per interposar un recurs potastiu de reposició o, si vol, anar directament a la Jurisdicció Contenciosa Administrativa i interposar un recurs contenciós-administratiu. Tot i així, és aconsellable interposar el recurs de reposició per donar la possibilitat a l’ajuntament de rectificar, si escaigués.
  • Un cop interposat el recurs de reposició, l’Ajuntament té un mes per contestar-lo, estimant o denegant. En el cas q no contesti (silenci administratiu) en el termini d'un mes, l’interessat pot considerar el seu recurs desestimat. En aquest punt, si segueix sense estar-hi d’acord, pot acudir al Síndic Municipal de Greuges de Sabadell o podrà interposar, si vol, el recurs contenciós administratiu. Igualment, l’ajuntament té la obligació de contestar expressament, encara q sigui tard, quan contesti es tornen a reobrir els terminis per interposar el recurs contenciós administratiu i la contestació pot ser estimatòria.
  • S’aconsella pagar tan aviat com es pugui, encara q es consideri q la multa és injusta atès q l’acabarà pagant igual i amb recàrrec.
  • Els fets consignats en les actes policials tenen la presumpció de ser certs però admeten prova en contrari. Per tant, per desvirtuar una acta policial, l'interessat a de presentar les proves necessàries q acreditin el contrari, sinó preval l’acta policial.